Foto_front

Machteld Teekens

Machteld Teekens, beeldende kunst en poëzie.

 

Sinds 25 jaar werk ik in een eigen atelier. Mijn materialen zijn gewassen inkt en krijt. Tekenen is voor mij de basis van al het andere werk: boekwerken, keramiek, schilderijen.

Ik studeerde cultuurfilosofie en neem dat mee in mijn analyse en onderzoek dat voorafgaat aan grote series die ik maak voor thematische tentoonstellingen.

Ik ben betrokken bij de literatuur van de Oudheid en bij allerlei sociale kwesties, mede door mijn huwelijk met predikant Piet van Veldhuizen.  Daarbij ben ik  gefascineerd door allerlei (vergeten) beeldtradities. Spiritualiteit heeft in mijn werk altijd een diepe bodem en is niet daarom niet vaag.

Lange tijd (van 1989-2006) maakte ik mijn tekeningen met twee handen als een onderzoek naar de twee kanten van het lichaam of van de wereld. Uit deze tijd stammen de doodsportretten van Volterra en de serie te-amo over de liefde.  Met twee handen tekenen is een short-cut naar de diepe lagen.

De laatste jaren ben ik meer met het ambacht van het tekenen en schilderen bezig. Met kleur. Met vorm, door de keramisch objecten.

Ik exposeerde o.a. in Rotterdam (Laurenskerk, ‘Tijdelijk verblijf 2003) in Eindhoven (‘bi-manual art’, van Abbe museum 2006) en in Rome (‘luce e ombre’ 2011).

Als dichter publiceerde ik in verschillende boeken en tijdschriften.

Naast mijn eigen werk geef ik op projectmatige basis les op scholen. Mijn kennis van en onderzoek naar beeldtradities speelt hierin ook een grote rol. Ik zie mijzelf als een inspirator, ook bij talloze sociale projecten, concerten en tentoonstellingen die ik heb (mede) vormgegeven.

Adres: Geertruid Pijnsenhof 14

            3342 GN Hendrik Ido Ambacht

            0657332253